petak, 28. studenoga 2008.

burekcici (inspirirani by martha)

9 kora za savijacu (kupila na pazaru)
500 g svjezeg sira
800 g sira u gazi/marami (zaboravila sam kako se tocno zove, ko zna nek me siti :) )
100 g maskaponea
3 jaja
125 g masla + 2 zlice masla

sol

maslo rastopit na laganoj vatri, sastojke pomisat i uz stalno mjesanje dodat rastopljeno maslo. 1. koru namazat namazon, pa stavit 2. koru pa namazat sirom, stavit na to 3. koru pa namazat sirom. zarolat sve skupa i stavit u namascenu skrovadu. ponovit to isto sa ostalim korama i sirom. pec na 200C 30 minuta. na jos vruce burekcice raspodjelit maslo. ako volite da vam kora bude mekana, prekrijte skrovad sa alu folijom.

srijeda, 26. studenoga 2008.

pecena koka sa krumpirom i kaulom


1 grill koka
1 kapula
jedna mala glavica kaula
5-6 krumpira
sol
crvena paprika
ulje
folija (cjev) za pec)

koku izbost nozem, nauljit je, posolit i dodat crvenu papriku. krumpir isic na 4-6 komada, a kaul na manje cvitice. stavit ih u jednu zdjelu i polit uljem i posolit, dodat kapulu. na dno posude stavit krumpire i kaul, a preko njih koku. posudu stavit u foliju za pecenje (ako je posuda previse velika, jednostavno stavite koku, krumpire i kaul prvo u foliju pa onda u posudu. pec na 180C jedan sat do sat ipo (ovisi o velicini koke)

ovde mozete vidit kako izgleda folija za pecenje
ja sam ovo radila sa pola koke. ali prije toga sam napravila juhu od te iste koke pa je bila skoro gotova... ovo je stvarno fino. ja i muz smo se dobro najeli :zubo:

dalmatineri (meli)

10 bjelanjaka,30 dkg secera i 1 zlicu octa lagano miksati.pei u vecoj tepsiji u papiru za pecenje i na njega isjeckati 10- 15 dkg narezanih ljesnjaka.susiti na temperaturi 100-150 stupnjeva cca 45-1 h (zavisi o jacini pecnice)

prije pecenja:



poslije pecenja:


10 zumanjaka izraditi sa 15 zlica secera,pa 3 pudinga od vanilije umjesati sa 5 zlica gustina.tu smjesu skuhati u litru u pol mlijeka.kad se ohladi dodati 1 magrarin te podjeliti kremu u 2 djela.u jedan dio staviti 10 dkg otopljene cokolade.

zuta krema:


crna krema:


na peceni biskvit staviti zlicu (za sladoled..ili obicnu jusnu) tamne pa zlicu svijetle smjese i tako redom naizmjenice....izmedu kugli nakapati glazuru od 3 rebra cokolade i 10 dkg margarina.

eto ovako to treba izgledat:


nakon toga lagano zagladit da sve bude ravno i na to stavit pola litre tucenog vrhnja i po njemu isarati tockasto preostalu glazuru od cokolade



kolac u presjeku:



p.s. provala sam kolac prije uru vrimena (meli ga donila na kavicu) ODLICAN he!

utorak, 25. studenoga 2008.

zelene lazanje


besamel:

4 velike zlice masla
4 zlice brasna
1 litra mlika
sol
papar
muskatni orascic
250 g gaude
50 g parmezana



punjenje:
1 srednji brokuli
3 male tikvice
200 g bitve
3 mala poriluka
sol
maslinovo ulje



lazanje

na otopljeni maslac dodat brasno, cim se naprave grudvice (ka na slici) dodat malo mlika i dobro promisat, a onda dodat svo mliko. (ako su slucajno ostale grudvice od brasna, stapni mikser ce to rjesit.) kad se mliko dobro zagrije dodat parmezan, gaudu, sir, papar i muskatnog orascica.

svo povrce isickat i tek onda oprat. jos mokro stavit na maslinovo ulje i dinstat dok malo ne omeksa.
slagat red lazanja, red povrca, red besamela i tako dok se ne dode do zadnjeg redalazanja, prelit ga sa dosta besamel ai na kraju dodat malo gaude.

pec na 180C malo vise od sat vremena

torta od sira i maka




tjesto:

250 g brasna
75 g secera
malo soli
1/2 praska za pecivo
150 g kiselog vrhnja (ili milrama)

fil od maka:

200g maka
200 ml mlika
70 g secera
100 g suvica
50 g maslaca

fil od sira:

3 jaja (odvojit zumanjak i bjelanjak)
50 g masla
150 g secera
75 g griza
625 g svjezeg sira
175 g vrhnja (ili milrama)
korica od limuna
1 zlica limunovog soka
1 mahuna vanilje

od sastojaka za tjesto napravit dno. tjesto odmah razvaljat i stavit u namasceni kalup za tortu. pinjurom izbost dno i stavit u frizider.


mliko, secer i maslac grijati na laganoj vatri dok se maslo ne rastopi. dodat mak i suvice, mjesat dok smjesa ne prokuha.
secer, maslac, vanilju i zumanjke pjenasto miksat, dodat sir, vrhnje, koricu limuna, sok limuna, griz- sve dobro smiksat. na kraju dodat bjelanjak.


pola smjese od sira prelit po kori, dodat dio smjeseod maka, opet sir i na kraju opet mak.
pec na 200C sat vremena.


ja sam ovu tortu napravila kad smo u subotu isli na grilanje. nestala je brzo, nisam je uspila ni provat ni slikat, ali me uvjeravaju da je dobra...

izvinjavam se ivi sta joj je torta zbog moje greske ispala lose. u tjesto dode 75 g secera, a ne 750g ka sta sam greskom napisala!

pohani kaul


1 kaul
jaja
malo mlika
brasno
mrvice
sol
ulje
po zelji sezam

kaul odvojit na "cvitice", kuhat ga u vriloj posoljenoj vodi dok ne bude al dente (ni slucajno ga se nesmi prekuhat). procidit kaul i odmah polit hladnom vodom. jaja, mliko i sol pomisat. kaul stavit u brasno, pa u jaja pa u mrvice (sa sezamom). frigat u dubokom ulju dok ne uvate zlatnu boju. kaul stavit na kuhinjski papir da upije masnocu.
pohani kaul je i topal i hladan fin, a ko voli moze ga jest uz malo tatara.

hvala tata



svake nedilje smo u kastellima kod mojih. gustamo u spizi (lipo je kad ti neko kuva), gustamo u vrtu, kuci i dobrom drustvu! a kad se vracamo parimo seoba naroda,uvik nesto vucemo za sobom, a evo i malog primjera sta smo od prosle nedilje donili doma... nespricano, prirodno i zdravo! hvala tati koji se za sve to brine :)

hrskavi keksi



250 g margarina
100 g secera u prahu
1 zumanjak
250 g mljevenih bajama (ja sam smiksala bajame, orahe, ljesnjake i indijske orascice)
200 g ostrog brasna
cimet

brasno za posipanje

pjenasto misat secer, margarin, zumanjak i cimet. dodat bajame i brasno. ostvit u frizideru 2 sata. izrolat na 1/2 cm, pec malo manje od 10 min. po zelji se keksici mogu posut secerom u prahu ili zalit cokoladom.

petak, 21. studenoga 2008.

griz (za staro i mlado)

500 ml mlika
4 zlice secera
1 dcl griza (griz mirim sa salicom od 1 dcl, i napunim je do vrha)
1 mahuna vanilje
1 bjelanjak


sastrugat unutrasnjost vanilje i zajedno sa mahunom satvit u mliko na laganu vatru. kad mliko uzavre dodat secer i pustit da se kuva 2-3 minute. nakon toga ostavit mliko da se hladi 10tak minuta. u meduvremenu stuc snjeg od bjelanjka. mliko vratit na vatru i polako dodat griz (ako se sve odjedan put doda mogu nastat grudvice). kad se zgusne, maknit sa vatre i odmah dodat snjeg od bjelanjka.

rizot od kozica (sa porilukom i bizima)


300 g repova od kozica
200 g rize
1 veliki poriluk
200 g bizi
2 mala maslaca
parmezana
sol papar
maslinovo ulje
voda
*tekucina od kozica

na maslinovo ulje dodat poriluk i bize, popaprit i posolit. nakon sto bizi i poriluk omeksaju (nakon 5-6 min) dodat rizu i par minuta misat bez vode. rizu prvo podlit sa tekucinom od kozca. kad riza upije skoro svu tekucinu dodat 2 puta vise vode od rize (oko 400 ml). kad je riza al dente, dodat repove kozica, maslac i parmezan. mjesat 1-2 min, poklopit i ostavit 10 min.

*ako kupite 1/2 kg smrznutih kozica (ka ja na pazaru), ostat ce vam 300 g repova i oko 150 ml vode. tu vodu tj. sug od kozica nemojte ni slucajno prolit, jer se koristi za prvo podljevanje rize. a ako ste uzeli friske kozice, skuhajte ih u 3-4 dcl vode, i tu vodu koristite za prvo podljevanje kozica.
smrznute kozice su sirove, ali ne brinite sta se rizot dugo ne kuva kad su kozice u njemu, za 1-2 min su kozice gotove.a

četvrtak, 20. studenoga 2008.

muffins od mandarina i vanilje


500 g brasna
250 g secera
1 1/2 prasak za pecivo
400 g mandarina (oguljenih)
600 ml jogurta (ili kiselog vrhnja)
2 jaja
250 g margarina
1 mahuna vanilje
mrvu soli

za glazuru (po zelji)
sok 1 male mandarine
secer u prahu

prosijat secer, brasno, sol i prasak za pecivo. rastopit margarin, malo zagrijat jogurt (ne smi bit vruc), i u njega umisat unutrasnjos mahune vanilje. pomisat jogurt, jaja i margarin. u suhe sastojke dodat mandarine, sa kuhacom pomisat suhe i vlazne sastojke. napunit kalupe i pec 30 min na 200C.
sok od mandarine pomisat sa secerm u prahu dok se ne dobije gusta smjesa. jos vruce muffinse premazat (kistom) glazurom

ja sam gulila manarine. ali kome je to tramak moze u lidla kupit vec oguljene mandarine ka kompot.

srijeda, 19. studenoga 2008.

varivo od verzota (kelja)


1 kapula
1 veliki krumpir
2 mrkve
1/2 glavice verzota
250 g pilecih hrenovki (ili kobasica)
50 g slanine
petrusimula
2 dcl vode
sol, papar

zazutit kapulu sa slaninom. dodat krumpir, mrkvu (oboje na kockice) i isickani verzot (prije nego verzot isickate, dobro ga operite i nemojte ga ocidit). sve skupa dinstajte na srednjoj vatri. kad sva voda (od povrca) ispari, dodajte 2 dcl vode. nakon sto se povrce skuhalo, dodajte isickani petrusimul i hrenovke (kobasice). neka odstane 10 min.

rafioli (fjaka)


Tijesto:
70 dag glatkog brasna
6 zumanjaka
3 zlice secera
2 kesice vanilija secera
malo soli
sok 1 narance
18 dag masla
zlica ruma
2 dl mlika

Nadjev:
0,5 kg bajama (pola poprzenih, pola sirovih)
40 dag secera
3 vanilija secera
sok pola narance
zlica kakaa
1 dl ruma
7 dag masla
6 bjelanjaka

Zamisit tijesto. Ostavit ga u frizideru dok radite nadjev.

Samlit bajame (i przene i sirove), dodati sve ostale sastojke i na kraju snijeg od bjelanjaka.

Razvaljati tijesto i izrezati ga u krugove (casom ili drugom stranom kalupa za rafijole). Svaki ikrug staviti u kalup, u sredinu staviti zlicicu nadjeva i preklopiti. Peci na 165 stupnjeva dok malo ne porumene. Po zelji posuti secerom u prahu.


mikado torta (meli)




BISKVIT:

2 jaja
100g margarina

100g secera
100g brasna
1 prasak za pecivo

10g kakaa

NADJEV:


500g smrznutog sumskog voca (ja stavim sta imam..visnje..)
3 jusne zlice secera

0,5 l slatkog vrhnja (ja koristim iskljucivo dukat..nikakve hople ni slicne umjetniše)
1 vanil secer

1 maskarpone
2 jaja

GLAZURA:

200g cokolade s rizom
10g margarina

0,5 l slatkog vrhnja

pa krenimo....

mikserom mjesati magrarin sa secerom i dodati jaja,kada je homogeno umijesati brasno,kakao i prasak za pecivo
kalup za torte nauljiti i na dno staviti papir za pecenje izrezan u obliku kruga..staviti biskvitnu smjesu u kaplup i peci na 180 stupnje
va cca 40 min (zavisi od pecnice..ja pecem 30)
prije pecenja:



nakon pecenja:


biskvit ohladiti,izvaditi iz kalupa i staviti na pladanj za tortu i obloziti ga obrucem kalupa od torte
biskvit natopite sa sokom koje je voce pustilo (u mom slucaju visnje...bilo je u njima soka),odmrznuto sumsko voce rasporediti po biskvitu
umiksati saltko vrhnje i maskrapone,jaja,secer i vanilin secer...mjesati dok ne postane cvrsto pa ga rasporediti po vocu



umutiti slag posebno...a cokoladu i margarin na pari rastopiti (ja to na laganoj vatri)
idodati lagano u slag...promjesati sa zlicom ne mikserom i izliti preko torte


nakon toga tortu staviti u frizider na cca 3 sata i nakon toga skinuti kalup....

tortu treba svakako provat! fenomenalna je!!! poila sam fetu torte za manje od minute :D

utorak, 18. studenoga 2008.

malo sam ovih dana zanemarila kuvanje i kuzinavanje. bila sam kod svojih u kastelima pa sam uzivala u materinoj spizi i nisam nista radila. sutra obavezno stavljam recept za mikado tortu!

četvrtak, 13. studenoga 2008.

krostule



1/2 kg (ostrog) brasna
1 zumanjak
2 jaja
2 zlice soliž2 zlice ruma ili proseka
1 zlica ulja
1/2 keice pek praska
malo soli
1 kiselo vrhnje

ulje za frigat

pomisar jaja, secer, sol, ulje i vrhnje. brasno i prasak za pecivo prosijat. pomisat suhe i mokre sastojke. tjesto ostavit preko nocu u frizideru. razvaljat sta je tanje moguce (masina za manistru je savrsena za krostule). frigat u vrilom ulju, posut secerom u prahu dok su krostule jos tople.

srijeda, 12. studenoga 2008.

pizza

svak ima neki svoj recept za pizzu, a ovo je moj. ne pecem je u skrovadi nego u okruglom limu za pizzu sa rupicama (lim je bas za pizzu, samo ga nauljim). temperatura je uvik max. tj 250 C i pizza uvik ide u zagrijanu pecicu. nedavno sam tjesto napravila vecer prije i ostavila sam ga u frizideru, tjesto ce ispast savrseno hrskavo, a ako ko ne voli hrskavo tjesto, lim sa pizzom samo treba zamotat u alu foliju, cim se pizza izvadi iz pecice. ostavit tako 10 min, i dnopizze ce bit mekano, a i sljedeci dan sam imala manje posla. evo ovde dvi pizze, jedna veg bez sira (zbog djete) na koju preporucam stavit malo mozarele ili fete i standardna mjesanja.



tjesto (za 3 lima)

750 grama brasna (ja sam imala ostrog u kuci pa sam njega uzela)
2 zlice secera
2 zlicice soli
4 zlice (maslinovog) ulja
2 suha kvasca
3,5 - 4 dcl vode

napravit tjesto od gornjih sastojaka. tjesto nauljit i posudu u kojoj je tjesto prekrit prozirnom folijom, stavit u frizider.

na obe pizze ide:
1 velika doza pelati (pelate propasirat sa stapnim mikserom, dodat soli, secera i maslinovog ulja, i pustit da se kuha oko 30 min, da sta vise vode ispari)

za mjesanu:
30 dkg gaude
30 dkg sunke za pizzu
10 dkg gljiva
origana



za veg:
10 dkg gljiva
1 mala tikvica
1/2 ljubicasta kapula
1 poma
origana




pec 20 min na najvecoj temperaturi.

utorak, 11. studenoga 2008.

Juha od brokolija i kaula, rizot od povrca



rizot od povrca

1 mala kapula
1 velika mrka
1/2 brokulija
1/2 kaula
2 pome
2 mala masla
2 male solje (od espressa) rize
parmezan
sol, papar, maslinovo ulje

na maslinovom ulju zazutit kapulu i odma dodat mrkvu na kockice. brokuli i kaul isic na komade i stavit u tecu, dobro promisat i nakon par minuta dodat rizu, sol i papa, vodu (vode uvik duplo od rize +1, tj 2 solje rize, 5 solja vode, ili 3 solje rize 7 solja vode). pustit da kuva oko 20 minuta. u meduvremenu isickat pome na kockice (po mogucnosti friske pome). kad je riza gotova dodat friske pome, maslo i parmezana.

preporucam da doma uvik imate komad pravog parmezana, pa da ga ribate kad vam treba. oni u kesici nema veze sa parmezanom. firske pome ovom rizotu daju posebno svjez okus.




juha od kaula i brokulija
1/2 kaula
1/2 brokulija
1 mala kapula
1 mrkva
1 srednji krumpir
sol, papar
maslinovo ulje

na maslinovom ulju zazutit kapulu, dodat svo povrce i 1.5 litara vode. neka se kuha dok god mrkva ne bude gotova. kad je povrce skuhano juhu treba propasirat stapnim mikserom i zacinit. ako je pregusta dodajte malo vode.

uz ovu juhu SAVRSENO ide i zlica-dvi kiselog vrhnja.

nedjelja, 9. studenoga 2008.

rozata



7 jaja
7 deci mlika
7 zlica secera
7 zlica secera
1 mahuna vanilje

7 zlica secera karamelizirat. u posudu za rozatu (ja iman oblik za briose, a dobra je i ona mala za kuglof) ulit vrucu karamelu i rasporedit sta bolje karamelu po posudi (PAZI DA SE NE OPECES).



prpolovit mahunu vanilje, istrugat unutrasnjost i stavit u mliko zajedno sa mahunom, dodat 7 zlica secera. pustit da kuha 20 min n alaganoj vatri. ohladit na sobnu temperaturu i izvadit mahunu vanilje.
jaja pomisat (ne mikserom) i u jaja ulit mlako mliko. sve skupa pomisat i ulit u posudu.
pecicu zagrijat na 180 C i na dno stvait skrovadu sa vodom. rozatu stavit na srednjuresetku i pec 1 sat. kad se rozata izvadi iz pecice, nozem treba proc oko posude da se "korica" odlipi od posude. ostavit u frizider da se ohladi. prije serviranja uzet malo dublji pijat, rozatu brzo okrenit i istrest na pijat.



najbolje je rozatu napravit dan prije serviranja, pa da ostane preko noci u frizideru.

Rezanci u umaku od šampinjona (vista)



Sastojci su na slici. (mrkva po želji)

(ulje, kapula, mrkva, sampinjoni, luk, petrusimul, vrhnje za kuhanje i manistra)


Izdinstate kapulu, luk i mrkvu na ulju te dodate svježe šampinjone. Šampinjone pustite da omekšaju i puste vodu nakon čega dodate malo vegete (može i soli, ja stavim malo više vegete pa ne solim). Nakon toga ostavite da tekućina potpuno ishlapi a šampinjoni uhvate malo boje.



U međuvremenu skuhate manistru (dobro, nije je bilo među sastojcima, ali ako je inače nemate u kući. onda točajte s kruhom, šta da vam kažem).

Kad su šampinjoni uhvatili malo boje od pečenja, dodajte vrhnje za kuhanje i petrusimula. Prokuhajte koji minut. I to je to.


Ako ne mislite jest odmah nakon što ste spremili saft, dodajte malo limunovog soka u njega da se ne zgusne.
I nemojte dodavat nikakve sireve u saft, definitivno mu pokvare okus.


Related Posts with Thumbnails