subota, 31. siječnja 2009.

rokova torta za 1. rodendan






biskvit:

6 jaja
150 g secera
1 kesica vanilin secera
140 g brasna
30 g gustina
30 g kakaa
30 g ulja

1. odvojit zumanjke od bjelanjka, pomisat kakao i ulje
2. pjenasto tuc zutanjke i secer
3. napravit cvrsti snjeg od bjelanjaka
4. u zutanjke i secer dodat bjelanjke, sve skupa dobro smiksat
5. u smjesu dodat brasno i ulje sa kakaom
6. stavit tjesto u zamasceni kalum (ili na dno pek papir) i pec 40 min na 190C
7. pustit da se ohladi i presic na 3 djela

krema od sira:

500 g svjezeg sira
4 dcl slatkog vrhnja
100 g secera
1 mahuna vanilje
1 velika limenka kompota od bresaka
2 kesice zelatine

1. stuc slatko vrhnje
2. pomisat sir, secer i vanilju, dodat slatko vrhnje
3. pomisat zelatinu sa 8 zlica vode i pustit da nabubri, lagano je otopit na vati (nesmi zakuhat!)
4. u vrucu zelatinu dodat 3-4 zlice smjese od sira i pomisat
5. zelatinu dodat u sir i dobro pomisat
6. iscidit breskve i isickat ih na kokice
7. pomisat sa sirom

krema od cokolade:

200 g cokolade
3 dcl slatkog vrhnja
1 mala limenka bresaka
1 slagfix

1. rastopit cokoladu i pustit da se ohladi na sobnu temperaturu
2. stuc slatko vrhnje sa slagfixom i dodat cokoladu
3. isickat breskve i dodat u kremu od cokolade


- na prvi dio biskvita stavit kremu od sira, pa biskvit pa kremu od cokolade
- ukrasit slatkim vrhnjem, breskvama ili cokoladom


ja sam zadnju koru premazala mermeladom od marelica, pa stavila sliku od tomice- a sta cu kad je roku tomica najdrazi crtani :) ja sam sritna sta sam svome ditetu napravila prvu rodendansku tortu. mozda ne izgleda ka neka kupljena i profesjonalno ukraseno torta, ali je od srca!
za drugi rodendan ce bit jos bolja!

zapeceno povrce


200 g kaula
100 g kukuruza
150 g bizi
1 mala limenka slanutka
1 veci poriluk
5-6 poma (ili pelati)
200 g kupusica
2 krumpira
2 mrkve
1,5 dcl maslinovo ulje
sol
2 kisela vrhnja
2 jaja
100 g gaude
50 g parmezana

1. svo povrce oprat i isickat
2. posolit i pomisat sa maslinovim uljem
3. stavit u vatrostalnu posudu pa u crijevo za pecenje
4. pec 45 minuta na 180 C
5. izvadit i maknit crjevo za pecenje
6. iscidit visak vode
7. pomisat vrhnjem, jaja i sir i prelit preko povrca
8. pec jos 15 min na 180
9. ostavit 10 min u ugasenoj pecici

moj dio jela je bio bez vrhnja, a muz i gosti su jeli sa vrhnjem, ko zeli citavo jelo sa vrhnjem, neka odma na pocetku pomisa povrce sa smjesom sira, jaja i vrhnja pa onda sve skupa pece.

strudel od sira





1,5 kg sira sa vrhnjem
2 jaja
oko 200 g cukra (ovisno o tome koliko slatko volite)
naribana kora 1 limuna
120 g suvica (namocit 10 minuta u vriloj vodi)
1 mahuna vanilje
kore za savijacu (deblje)

1. pomisat sir, unutrasnjost vanilje, cukar, suvice i limunovu koricu
2. slagat po 2 debele kore i stavit smjesu po citavoj povrsini kore
3. zarolat kore sa nadjevom, i malo uvuc krajeve
4. pec na 200 oko 45 min, ili dok ne zarumeni
5. mi doma ne volimo previse hrskavu koricu, tako da jos vrili strudel prekrijemo sa mokrom (dobro ocidenom) krpom
6. posut secerom u prahu

polpetice od blitve




800 g blitve
3 jaja
1 mala kapula
prezle (krusne mrvice)
sol, tabasco

1. ocistit blitvu i skuvat je u vodi. kad je skuhana, pustit da se ohladi i dobro je ocidit
2. u multipraktik stavit blitvu, jaja i kapulu, sol tabasco. sve skupa smiksat (da ostanu manji komadici)
3. stavit smjesu u posudu i dodavat prezle koliko god je potrebno da se mogu oblikovat polpetice
4. svaku polpeticu uvaljat u prezlu

5. frigat u vrilom ulju

ove polpetice se mogu radit i sa spinjacom. fine su i hladne.

raffaello kuglice



150 g kokosa
250 g margarina
250 g mlika u prahu
250 g cukra
1 dcl vode
bajami

1. bajame stavit u vrilu vodu i ostavit ih tako par minuta. nakon toga procidit i skinit kozicu
2. vodu i cukar skuvat. kad se cukar skroz rastopi u vodi pustit da se malo ohladi
3. u mlakoj vodi i cukru rastopit margarin
4. dodat mliko u prahu i 100 g kokosa
5. ostavit preko noci da se ohladi
6. napravit kuglice, i u svaku kuglicu stavit bajam
7. kuglicu uvaljat u kokos

utorak, 27. siječnja 2009.

varivo od lece




2 mrkve
2 krumpira
1 kapula
300 g lece
1 velika zlica konserve
2 kobasice (moze i hrenovke, ali lipse je kad je bar 1 kobasica dimljena)
sol
papar
maslinovo ulje
2-3 lovorova lista

1. zazutit kapulu i mrkvu na maslinovom ulju
2. dodat lecu, zacine, lovor, krumpir i vodu
3. kad je leca gotova dodat zlicu konserve i nasickane kobasice
4. maknit sa vatre, i pustit da odstane 10 minuta

ako je varivo glavno jelo, onda po osobi ide 150 g mahunarki. dio lece se moze zamjenit sa orzom (jecmom) ili nekom drugom zitaricom.


repovi skampa u pivskom tjestu




500 g ociscenih repova od skampi
150 g brasna
50 g gustina
2 jaja
sol
tabasco

petrusimul
vlasac
pivo
ulje za przit

1. povezat jaja, zacine, zacinsko bilje, gustin i brasno
2. dodat pive da tjestobude gusto
3. umocit repove skampa u tjesto, przit u dubokom ulju
4. stavit na papirnate ubruse
5. serviratuz tatar umak

muffins od narance sa komadicima cokolade




360 g brasna
2 zlice praska za pecivo
1/2 sode bikarbone
1 jaje
100 g secera
100 ml soka od narance (otprilike 2 ocidene narance)
200 g jogurta
naribana korica od 2 narance
70 g choco dropsa ili nasickane cokoldade

1. pomisat sve suhe sastojke
2. pomisat sve mokre sastojke
3. ulit mokre sastojke u suhe i pomisat kuhacom
4. kosarice punit 3/4 tjestom
5. pec na 180C oko 30 min


muffins od visanja



150 g mekog masla
220 g visanja (moze smrznutih ili iz kompota)
250 g brasna
70 g bajama ili oraha
2 zlice praska za pecivi
1/2 sode bikarbone
2 jaja
150 g secera
200 g jogurta

1. pomisat secer, brasno, sodu bikarbonu, prasak za pecivo i bajame
2. pomisat omeksalo maslo, jaja i jogurt
3. u suhe sastojke dodat visnje, ulit tekuce sastojke i pomisat kuhacom
4. u lim za muffinse stavit papirnate kosarice, napunit ih 3/4 tjestom
5. pec na 180C oko 30 min


po zelji mozete napravit glazutu od 1 zlice soka od visnje i secera u prahu, i premazat muffinse

ponedjeljak, 26. siječnja 2009.

tjedni jelovnik 4

26.01.-01.02

pon: cevapi
uto: varivo od lece
sri: pura sa salsom
cet: gavuni
pet: zapeceni kaul i brokuli
sub: musaka od povrca
ned: na rucku kod mojih

četvrtak, 22. siječnja 2009.

komarce na gril tavi i leso blitva

2 komarce
maslinovo ulje
sol
po zelji: petrusimula i luka

1. lagano zarezite meso komarce
2. zagrijte gril tavu i dodajte maslinovog ulja
3. pecite komarce dok se meso uz lednu peraju ne pocme lagano odvajat
4. izvadite na pijat, posolite, zalijte maslinovim uljem, petrusimulom i likom

1 kg blitve
3-4 velika krumpira
sol, papar
maslinovo ulje
2 dcl vode

1. ocistite blitvu i dodajte narezani krumpir
2. zalijte maslinovim uljem, posolite, poparite i zalijte vodom
3. stavite poklopac i kuhajte na srednjoj vatri

frigani lignjuni i restani krumpir




za lignjune:

500 g ociscenih i nacickanih lignjuna
pola ostrog brasna pola krusnih mrvica
1 kesa
ulje za frigat
sol


1. lignje dobro prosusite.
2. u kesu dodajte krusne mrvice i brasno, pomisajte
3. dodajte lignjune i dobro protresite
4. u dobro zagrijanu tavu dodajte ulje
5. frigajte lignjune
6. stavite na kuhinjski papir da upije ulje, posolit

- nemojte naptrpavat previse lignjuna u tavicu jer onda nece bit hrskavi nego mljckavi. ulje ce prskat pa bi bilo dobro da stavite nekakvu zazstitu na tavicu (ne poklopac). ja iman okruglu ravnu mrezicu sa ruckom.

za restani:
5 zlica maslinovog ulja
1 kapula
500 g krumpira
sol
papar
slatka crvena paprika

1. na 2 zlice maslinovog ulja zazutit kapulu
2. skuhat krumpir u kori (ja sam to vecer prije napravila)
3. kad je kapula uvatila boje dodat krumpir nasickan na fete.
4. dodat ostatak ulja, sol, papar i cvenu papriku
5. sve skupa pomisat dok je tavica jos na vatri

integralna pizza



za tjesto za 3 okrugle pizze:

400 g integralnog brasna
300 g ostrog brasna
3 dvl mlake vode
2 velike zlice soli
3 zlice maslinovog ulja
1 svjezi kvasac
1 dcl mlake vode + 1 zlica cukra
+ brasno za radnu povrsinu

1. pomisat zlicu cukra, 1 dcl mlake vode i kvasac. pustit 15 min da se razmnozi
2. pomisat prasno, sol i ulje
3. u brasno, dodat kvasac i vodu
4. obradit tjesto spiralnim nastavcima za mikser
5. pobrasnit radnu povrsinu i misit tjesto dok se ne prestane lipit
6. stavit u posudu i cekat da naraste duplo (ja sam ostavila preko noci)
7. nauljit formu za pizzu, razvaljano tjesto stavit na formu i dodat sastojke po zelji
8. pec na 220 C dok donja strana pizze lafano ne porumeni


za sug od poma:

1 pelate (smiksat)
2 zlice maslinovog ulja
sol
malo cukra
papar
1. kuhat 45 min na laganoj vatri.
2. pazite da ne presolite, rade nakon kuhanja dodajte jos malo soli

za veg pizzu:
blitva
gljive

za mjesanu:
sir
sunka
gljive
oregano


ponedjeljak, 19. siječnja 2009.

dunavski valovi




za tjesto:
200 g mekog margarina
200 6 secera
5 jaja
300 g brasna
2 zlice praska za pecivo
1 zlica kakaoa
1 kompot od visanja

1. pjenasto smiksat margarin i secer
2. dodat 1 po 1 zumanjak
3. u jaja, secer i margarin pomalo dodat brasno sa praskom za pecivo
5. od bjelanjka napravit sjeg, dodat u smjesu i miksat dok ne bude glatko
6. 3/4 tjesta stavit na pek papir.
7. ostatak tjesta pomisat sa kakaom i dodat na bjelo tjesto. na to razbacat visnje
8. pec u zagrijanoj pecici na 175 C 30 min



krema:
750 ml mlika
2 1/2 pudinga od vanilje
6 zlica secera
1 mahuna vanilje
50 g margarina
2 kisela vrhnja

1. prepolovit vanilju, istrugat unutrasnjost i sve skupa stavit u mliko
2. 700 ml mlika stavit na laganu vatru dok ne uzavre.
3. pomisat puding sa secerom i dodat 50 ml mlika (mliko dodajite postepeno da nebi nastale grudvice)
4. kad je mliko uzavrilo izvadite mahunu, dodajte puding i misajte dok se ne zgusne.
5. dodat margarin i kiselo vrhnje, sve dobro promisat
6. prlit preko biskvita



za glauru:
200 g tamne cokolade

1. rastopit cokoladu i prelit je na kolac
2. kad se glazura malo stvrden, izrezat kolac sa nozem. ako vam je glazura previse tvrda zagrijte noz i onda rezite (ja ga zagrijem na plinu)

glazura je hrskava i ja to volim, ko zeli meksu glazuru neka u cokoladu stavi 2 zlice ulja.

rizot od povrca




1 poriluk
100 g bizi
100 g kukuruza
2 mrkve (na kockice)
1 poriluk (na kolutice)
500 g sampinjona (isickanih na fete)
1 zlica maslinovog ulja
3 solje (od 1 dcl) rize (oko 240 g)
2 mala masla
3-4 zlice svjeze naribanog parmezana
sol
papar


1. na maslinovom ulju prodinstat poriluk i mrkvu 7-8 minuta
2. dodat bize, kukuruz i gljive.
3. kad gljive puste vodu, dodat rizu i misat dok ne pokupi svu tekucinu
4. dodat 6 dcl vode (tj. duplo od kolicine rize), popaprit, posolit
5. kuhat sa poklopcom, na jakoj vatri dok ne uzavre
6. kad uzavre maknit poklopac i nastavit kuhat na srednjoj vatri dok riza ne bude gotova
7. maknit sa vatre, dodat maslo i parmezan. ostavit poklopljeno 10 min da odstane


kod rizota je jako vazna vrsta rize, doma ne volimo kad nam se od rize napravi kasa. svako zrno mora stat za sebe.

mendule u cukru 3. dio

vali je spomenila kako ona radi mendule u cukru, pa sam napravla po njenin uputama (+ 2 zlice ruma sta sam sama dodala) PRESAVRSENO :cerek:

250 g secera
250 g bajam
250 ml vode
2 zlice ruma

1. stavit u tavu sa debelim dnom na srednju vatru
2. kad se secer pocme pjenit, pojacat vatru na najjace
3. kad se secer zalipi za mendule, stavit ih na pek papir i pustit da se ohlade

tjedni jelovnik 3

19.01.-25.01.

pon: rizot od povrca
uto: integralna pizza sa povrcem
sri: frigani lignjuni i restovani krumpir
cet: svinjetina sa povrcem (dobili komarce pa napravila komarce, cak se i roku svidilo :cerek: )
pet: salata od graharica i zitarica
sub: manistra sa crvenim kupusom
ned: pasteta od tunjevine, repovi skampa u pivskom tjestu, crni rizot, torta, rafaelo kuglice (slavimo rokov 1. rodendan :cerek: )

petak, 16. siječnja 2009.

tortilje sa mex mixom i sa povrcem




za tortilje (10 kom)

450 g brasna
1 velika zlica soli
85 g masla (u receptu pise svinjske masto)
225 ml vrile vode
brasna za posipanje

1. pomisajte brasno i sol, u brasno razmrvite maslo (da izgleda ka krusne mrvice)
2. prelijte vrilom vodom i umisite tjesto
3. stavite tjesto na pobrasnjenu radnu povrsinu i misite tjesto dok ne budee glatko.
4. odvojit oko 75 g (oko 3 velike zlice) tjesta i razvaljat lazanjurom krug
5. pec na dobro zagrijanoj tavi sa debelim dnom (bez ulja)


salsa:
1 zlica maslinovog ulja
malo poriluka (ili kapule)
200 ml pasiranih pelati
sol
papar
malo secera

1. zazutit poriluk (ili kapulu)
2. dodat ostale sastojke i pustit da kuha na laganoj vatri 15tak min

sa povrcem:
1 mrkva
1 cikla
1/2 radica

1. na tortilju poslagat povrce, dodat salsu
2. donji dio tortilje preklopit, a onda zamotat ka palacinku


sa mex mixom:

500 g mlivenog mesa
1 mala konzerva fazola
1/male konzerve kukuruza
1 kapula ili poriluk
1 pala pasirana pelata
1 zlica konserve
1 dcl vode
sol
papar
ljuda paprika (u prahu) ili tabaco
1 zlica maslinovog ulja


1. na maslinovom ulju zazutit kapulu, dodat mliveno meso i dinstat dok meso vise nije crveno
2. dodat ocideni i oprani fazol i kukuruz
3. dodat pome, vodu i konservu
4. posolit, poparit i dodat tabasca po zelji
5. kuhat 15 minuta

umak od sira:

3 zlice kiselog vrhnja (ili milrama)
50 g fino naribane gaude
nasickanog petrusimula (mislim da bi vlasac bija jos bolji, ali ga nisam imala)
sol
ljuta paprika

1. sve pomisat i stavit na 1 ipo minut u mikrovalnu (ilu i tecicu na laganu vatru)

- na tortilju stavit nekoliko zlica mex mixa, pa umaka od sira i po zelji nesto povrca

navecer sam radila tjesto i napravila sam duplu dozu. 10 tortilja sam ispekla odma, a 10 tek nakon 14 sata. primjetila sam da su ove druge tortilje (sta su odstajale 24 sata na sobnoj tepm pokrivene prozirnom folijom) bile puno lakse za oblikovat i cini mi se da su mekse. dio psenicnog brasna se moze zamjenit i kukuruznim brasno- jako fino. tortilje se mogu i super zamrznit, mozete ih punit svim i svacim, a mogu se i zapec. zivile tortilje!

muffins od kokosa i suvica





200 g brasna
75 g kokosa
2 zlice praska za pecivo
1/2 zlice sode bikarbone
1 jaje
75 g secera
250 g tekuceg jogurta
5 zlica ulja
75 g suvica
2 zlice ruma

za ukrasavanje:
100 g cokolade za kuhanje
50 g kokosa
2 zlice ruma

1. suvice stavit u vrilu vodu i dodat rum (ostavit 15 min da omeksaju)
2. pomisat brasno, suvice, prasak za pecivo, sodu bikarbonu, secer i kokos
3. posebno pomisat jaje, jogurt i ulje
4. dodat mokre sastojke u suhe i pomisat kuhacom dok se sastojci ne povezu
5. u forme za muffinse stavit kosarice i svaku kosaricu napunit tjestom
6. pec u zagrijanoj pecici na 180 oko 20-25 min
7. rastopit cokoladu u banjimariji (vodenoj kupelji) i dodat 2 zlice ruma.
8. jednu posudu stavit kokos, a u drugu rastopljenu cokoladu
9. svaki muffin umocit u cokoladu pa u kokos


sigurno ce ostat cokolade i kokosa. pomisajte ih i izlijte na alu foliju ili pek papir. kad se ohladi moze se jest ka kokos cokolada :)

varivo od prokulica i orza


400 g ociscenih i prepolovljenih prokulica
15 g orza
1 zlica pesta
50 g slanine (kockice)
2 kobasice (na kockice)
1 kapula
2-3 lovorova lista
sol
papar

1. na pestu zazutit kapulu i dodat slaninu
2. dodat prokulice,m orzo i kobasice i dinstat 7-8 minuta
3. posolit, popaprit, dodat lovorov list i zalit vodom
4. kad orzo omeksa (20tak min) varivo je gotovo

muffins od jabuka i brusnice


za 12 muffina:

2 kiselo slatke jabuke (oguljene i na kockice)
280 g brasna
2 zlicice cimeta (ko ne voli previse intenzivan okus cimeta, neka stavi 1 zlicicu)
2 zlicice praska za pecivo
1/2 zlice sode bikarbone
1 jaje
110 g secera
80 ml ulja
250 ml tekuceg jogurta
100 g brusnica

1. namocit brusnice u vriloj vodi
2. pomjesat jaja, ulje i jogurt u jednu zdjelu
3. pomisat brasno, secer, cimet, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i jabuke u drugu zdjelu
4. dolit mokre sastojke u suke i pomisat kuhacom (ne treba dugo misat, dovoljno je da se svi sastojci povezu)
5. u forme za muffinse stavit kosarice i svaku kosaricu napunit tjestom
6. pec u zagrijanoj pecici na 180 oko 20-25 min
7. posut secerom u prahu

srijeda, 14. siječnja 2009.

pita sa sirom, makom i visnjama (vista)



Tijesto: 250 g brašna, 125 g masla, 1 žumanjak, 60 g šećera, prstohvat soli, malo mlijeka
Za tijesto umutiti žumanjak, šećer, maslac i malo mlijeka. Dodati brašno i zamijesiti tijesto. Razvući ga rukama po namašćenom kalupu za torte (26cm), podići rubove te tijesto ostaviti na hladno.






Sir masa: 500 g krem sira, 1puding vanilija, 125 g masla, 125 g šećera, 2jaja, kora limuna, 1 žlica limunova soka
Za sir-masu umutiti kremasto maslo sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje muteći. Dodati sir, puding prah, limunovu koricu i sok.



Mak masa: 200 g mljevenog maka, 100 ml mlijeka, 50 g masla, 100 g šećera
U tećici zagrijati mlijeko sa maslom i šećerom. Dodati mak pa kratko prokuhati. Skinuti sa špahera i ostaviti da se ohladi.


Ostalo: višnje, šećer u prahu
Na tijesto staviti jedan dio sir-mase pa preko toga u hrpicama stavljati mak-masu, a onda višanja po želji. Prekriti ostatkom sir-mase. Hrpice od maka ne moraju biti iste veličine, tako da kolač izgleda što šarenije. Peći u zagrijanoj rerni na 175° C oko 1h.






Related Posts with Thumbnails