petak, 27. veljače 2009.

jota


jota je jelo od suvog mesa, kiselog kupusa i fazola. prava zimska spiza! ne radim je cesto, ali kad je napravim imamo je za 2 dana pa gustamo.

500 g kiselog kupusa
200 g fazola
1 srednja kapula
1 velika mrkva
komad suhog mesa (ja sam uzela od obrazine)
2-3 lista lovora
2 zlice konserve
2 zlice ulja
sol
papar (u zrnu)

1. vecer prije kuhanja namocite fazol
2. na ulju zazutit kapulu i naribanu mrkvu
3. ako je kupus previse kisel, operite ga
4. u tecu stavit kupus, fazol, suvo meso, 1 zlicicu papara u zrnu, sol, konservu i oko 1 litru vode
5. kuhat na srednjoj vatri dok se fazol ne skuha

srijeda, 25. veljače 2009.

oslic na bjanko



700 g oslica (file) (isicen na komade)
600 g krumpira (na fete)
1 velika kapula
5-6 komada luka
1 vezica petrusimula
1 dcl mlika
1 zlicica meda
4-5 zlica maslinovog ulja
sol
papar

1. na maslinovom ulju dinstat kapulu.
2. kad kapula postane staklenasta dodat krumpir, oslic, petrusimul, luk, sol i papar i sve skupa dinstat par minuta
3. dolit vode, da skoro prekrije sve sastojke, kuhat dok krumpir ne pmeksa.
4. dodat zlicicu meda i mliko

ja volim kad mi se oslic raspadne. ko vise voli da mu riba ostane u komadu, neka oslic doda zadnjih 10 minuta kuhanja.

ponedjeljak, 23. veljače 2009.

cokoladni kolac (sanja plava)


jutros sam provala ovu divotu. mislila sam da ce kolac bit previse sladak i cokoladast, ali sam se prevarila. kolac je odlican!!!! sanjice hvala na receptu!

Biskvit:

4 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
10 deka šećera
2 žlice oštrog brašna
1 prašak za pecivo
20 deka maslaca
15 deka čokolade za kuhanje


1. Odvojiti bjelanjce i žumanjke, te izmiksati žumanjke sa šećerom
2. u to dodati brašno i prašak za pecivo, te miksati.
3. Otopiti maslac i čokoladu za kuhanje, te u posudu sa žumanjcima prvo dodati otopljeni
maslac i miksati, te dodati rastopljenu čokoladu i izmiksati do kraja
4. bjelanjce posebno stući, te ih zatim drvenom žlicom polako umiješati u smjesu sa žumanjcima i sve dobro promiješati.
5. u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju uliti smjesu i peći 30 minuta na 150 stupnjeva.

Ako vam je tepsija manja, dovoljno je pola praška za pecivo, ukoliko je duža onda staviti cijeli. nakon što se biskvit ispekao, preliti ga sa 1 dcl mlijeka i malo ruma (ja to odokativno), lagano to umlačiti na štednjaku!


KREMA:

pola litre vrhnja za šlag
20 deka čokolade za kuhanje


1. U jednoj posudi staviti grijati vrhnje za šlag, a u drugoj otopiti čokoladu
2. Kad se čokolada otopi, uliti je u vrhnje, te miješati dok ne prokuha
3. Kad je prokuhalo, ugasiti i preliti ohlađeni biskvit.
4. Pričekati da malo stane, te ga uvaliti u frižider (najbolje da odstoji preko noći)!


recept sam copy pastala od sanje, naravno sa njenim dopustenjem. svakako provajte ovu divotu

frigani moli i leso verzot



700 g friskih laih mola
3-4 zlice maslinovog ulja
3-4 zlice biljnog ulja
brasno

1. molicima skinit glavu i ocictit drob
2. uvaljat i u brasno
3. frigat na ulju

leso verzot:

1 mala glavica (oko 500 g ) verzota
2-3 krumpira
2-3 komadica luka
2, 5 dcl vode
sol
papar
maslinovo ulje

1. oprat i izrezat verzot
2. u tecu stavit ulje, vodu, vertoz, krumpir (na kockice), sol, papar, luk i maslinovo ulje
3. kuhat na srednjoj vatri, poklopljeno dok krumpir ne bude gotov

manistra sa tunjevinom




2 konzerve tunjevine
1 kapula
1 mala konzerva pelati (na kockice)
3-4 komada luka
5-6 slanih incuna (ili srdela)
3 zlice kapara
1 velika zlica konserve
2-3 zlice maslinovog ulja
sol
papar
spageti

1. na maslinovom ulju zazutit kapulu i luk
2. dobro iscidit dunjevinu od ulja, dodat na kapulu, dodat isickane kapare i fileje incuna, dinstat 5 minuta
3. dodat pelate, konservu, papar i 2 dcl vode
4. pustit da kuha na laganoj vatri 15 minuta, posolit (po potrebi)
5. skuhat spagete, prelit manistrom

tjedni jelovnik 7

23.02.-01.03

pon: molici i leso verzot
uto: makaruni
sri: piletina sa povrcen
cet: jota
pet: tortilje
sub: sniceli u tocu + riza
ned: na rucku kod mojih

subota, 21. veljače 2009.

promaja

cili tjedan mi je bija ka promaja. nisam skuvala skoro nista sta sam planirala... ali od sutra idemo u nove kuharske pobjede!!! a na forumu sam nasla dobar recept za krafne, tako da cu sutra pokusat napravit svoje prve krafne (dva pokusaja prije 10tak godina se ne racunaju, onda sam bila mlada i zelena :) )
pozdrav :)

utorak, 17. veljače 2009.

keksi traze ime


muzu obecajem vec 2 tjedna keksice, i sinoc sam ih napokon napravila. nije mi se dalo trazit po kuharicama recept, pa sam nesto smuljala. receno mi je da su dobri.

600 g pahuljica ( po 150 g jecmenih, razenih, psenicnih i zobenih, a ako nemozete nac uzmite koje ocete)
250 g smedeg secera
400 g margarina (sobne temperature)
100 g brusnica
100 g suvica
150 g mljevenih oraha ili bajama
100 6 suncokretovih sjemenki
1 jaje

1. u blenderu samlit secer, da skoro postane secer u prahu
2. 400 g pahuljica samlit (ja sam to napravila u blenderu) da se pretvore u brasno
3. 200 g pahuljica samlit nakrupno
4. pomisat pahuljice, secer, suncokret, brusnice, suvice, jaje, mljevene bajame i maslo
5. ako imate stajaci mikser sa nastavkom za izradu prkogtjesta, neka vam mikser napravi posal za vas, ako nemate onda ka i ja misite dok vam se sastojci ne sjedine
6. uzimat smjesu velicine oraha, napravit baloticu i onda stisnit rukom (da postane plosnata)
7. stavit na pek papir (sa razmacima od oko 2 cm izmedu svakog keksica)
8. pec na 200 C u ugrijanoj pecici dok rubovi ne uvate zlatnu boju, 1o-15 min

salata od graharica


ova salatica ne zahtjeva bas neko umjece ili spretnost (osim pri otvaranju konzervi), ali je jako ukusana. ko ima vremena moze sam noc prije namocit graharice i skuhat ih. salatica je prilicno zasitna, tako da je juhica prije nje, ili komadic mesa uz nju dosta za pravi obrok

50 g jecma
1 mala limenka kukuruza
1 mala limenka lece
1 mala limenka slanutka
1 mala limenka fazola
2-3 mlade kapulice
1/2 slatke kapule
3 zlice sjemenki buce
aceto balsamico
bucino ulje
sol
papar

1. skuhat slanutak u posoljenoj vodi
2. otvorit, procidit i oprat sve graharice iz konzerve. nakon toga stavit u zdjelu
3. procidit gotovi jecam i dodat ga ostalim sastojcima
4. tanko isickat kapulu i mladu kapulicu, stavit u zdjelu, dodat bucine sjemenke
5. u casu pomisat bucino ulje, aceto, sol i papar. sve to zalit preko graharica i dobro ocidit
6. stavit na 1 minutu u mikrovalnu (po zelji)

ponedjeljak, 16. veljače 2009.

tjedni jelovnik 6

16.02.-22.02

pon: pasticada (kad je vec iman, nek se trosi :) )
uto: salata od graharica + juha od povrca
sri: spageti sa gljivama
cet: salata od radica i narance
pet: tunjevina na kambelovacki
sub: juha od povrca + salata od krumpira
ned: na rucku kod mojih

četvrtak, 12. veljače 2009.

muffins od maka i ananasa


ovo je recept iz neke njemacke kuharice muffins. puni su ananasa, a i mak se lipo ojeti. nisu previse slatki, mozd zato jer u recepti pise da ide a njih jos glazura od secera u prahu i soka od ananasa. ali ja doma nisam imala secer u prahu pa sam preskocila taj dio.

18 komada
100 g otopljenog margarina
1 velika limenka ananasa (na komadice)
100 g secera
3 jaja
250 g jogurta
300 g brasna
2 zlice praska za pecivo
1/2 zlice sode bikarbone
80 g mljevenog maka

1. pomisat jaja, jogurt i margarin u jednu zdjelu
2. u drugu zdjelu pomisat brasno, mak, secer, prasak za pecivo i sodu bikarbonu
3. iscidit sok od ananasa, komadice dodat suhim sastojcima (brasnu...)
4. u suhe sastojke dolit tekuce sastojke i sve pomisat kuhacom
5. napunit kalupe, pec na 180C oko 25 minuta

juha od slanutka i polubizi



kad sam recept vidila na blogu knjiga recepata by Nina svidija mi se i rekla sam- sljedeci tjedan ga radis! skroz je jednostavan, nema puno sastojaka i juhica je jako ukusna. doma nisam imala bize, nego samo polubize pa sam to koristila.

150 g slanutka
150 g polubizi
1 zlica brasna
2 zlice ulja
manistra za juhu
sol
papar
voda

1. vecer prije kuhanja stavit slanutak i bizi u toplu vodu
2. polubizi i slanutak kuhat u posoljenoj vodu dok ne omeksaju
3. kad omeksaju, procidit, ostavit 6-7 zlica skuhanog slanutka i polubizi
4. u polubize i slanutak dodat vode i propasirat sa stapnim mikserom
5. proc kroz cidaljku, posolit, poparit, vratit nepropasiran dio u juhu i zakuhat manistru

srijeda, 11. veljače 2009.

polpetice od crvene lece


ovo je recept iz knjige glyx djeta. polpetice su ukusne i tople i hladne, ja sam ih jela uz dinstane gljive, a mislim da bi bile ukusne i u sendvicu, umisto mesa.

200 g crvene lece
sol
2 mlade kapulice
1/2 vezice petrusimula
2 zlice bucinih sjemenki
1 jaje i jeda zumanjac
prezla
1/2 zlicice naribane korice od limuna
papar
sol

1. lecu kuhat u 350 ml posloljene vode. kad prokuha, smanjit vatru i stavit poklopac i pustit da kuha 15 minuta. iscidit i ohladit
2. fino isickat kapulicu, petrusimul i bucine sjemenke
3. pomisat sve sastojke i oblikovat 8 polpeta
4. u tavicu sa uljem pec polpete po 5 minuta sa svake strane

p.s. u receptu pise da se oblikuje 8 polpeta i ja sam to napravila, ispadnu prilicno velike. ali ja bi savjetovala da se ipak naprave manje polpetice- ja vise volim kad mi je hrskavije.

kuharice

kako doma iman krcato kuharica koje vecinom sluze za skupljanje prasine ili za inspiriranje, odlucila sam sedmicno napravit bar 3 jela iz svojih kuharica. trebat cu se potrudin ne modificirat ih, jer ja uvik moram nesto svoje nadodat :). a kako bespucima interneta ima FENOMENALNIH blogova, tako cu i 1 recept tjedno pravit po nekom blogu. ovaj tjedan ce juhica od slanutka bit blogovsko jelo, a iz kuharica cu napravit polpete od lece, i 2 vrste kolaca.
vecina zena kupuje cipele ili torbe, a ja sam ovisna o kuharicama! e pa kad ih vec imam toliko, bija bi red da ih i iskoristim.

utorak, 10. veljače 2009.

tjedni jelovnik 5

09.02.-15.02

pon: juha od poriluka, varivo od poriluka sa kobasicama
uto: pasticada sa njokima
sri: juha od koke, leso piletina, leso povrce
cet: juha od slanutka, popecci od lece
pet: manistra sa povrcem
sub: bizi sa teletinom
ned: na rucku kod mojih

pasticada




napravila sam malo vise pasticade, pa cu je smrznit

3 kg juneceg frikandoa
1 l vinske kvasine
1 zlica papara u zrnu
3-4 lovorova lista
slanine

1. mesoprobit na 7-8 mista nozemi tu stavit slaninu (spikovat)
2. meso stavit u tecu, prelit kvasinom, dodat (rukon zgnjecen) lovorov list i papar
3. stavit u frizider na 2 dana, i svako 12 sati okrecat

6 srednjih kapula
1 cili luk
500 g mrkve
15 suhih sliva
2 zlice konserve
2 dcl ulja
1 l bilog vina
2 dcl proseka
10 klincica
malo muskatnog orascica
sol
papar u zrnu

1. meso izvadit iz kvasine i dobro ga oprat, u njega zabost klincice
2. u tecu dodat ulje i malo ga zagrijat, dodat meso i zapec ga sa svih strana (ne treba uvatit boju, nego samo da zatvori pore)
2. dodat kapulu i mrkvu (i jedno i drugo krupno sickano), suve sljive, vino, prosek, konservu, sol, papar i muskatnog orascica
3. kuhat 2 sata poklopljeno na laganoj vatri
4. nakon toga izvadit meso, ohladit ga i izrezat na fete
5. sug propasirat stapnim miksero, pa proc kroz cidaljku
6. vratit meso u procideni umak i kuhat jos 15 minuta

pita, pita i burek






kore:

900 g brasna
2 jaja
1 dcl ulja
sol
mlake vode
+ malo ulja

1. od svi sastojaka umjesat glatko tjesto (ne smi se lipit za radnu povrsinu)
2. tjesto dovojit na 7-8 kuglica, premazat sa malo ulja, stavit u posudi u prekrit krpom da odstanu 30 min
3. razvuc tjesto i punit ga smjesom po zelji

- inace ne radim kore sa jajima, ali mi se ovaj recept cinija zanimljivim pa sam ga provala. stvarno sam bila zadovoljna, dobro se razvlacilo, i nije bilo previse hrskavo.

punjenje za pitu od sira

1 kg sira
125 g masla
sol


1. sve sastojke pomisat i premazat sa njima koru

punjenje za burek

1 kg mlivenog mesa
2 kapule
sol, papar

1. na malo ulja dinstat kapulu
2. dodat mliveno meso, sol i papar
3. kad je meso gotovo pustit da se skroz ohladi i onda stavit po kori

punjenje za pitu od krumpira

1.5 kg krumpira
1 kapula
1 dcl ulja
sol
papar

1. naribat krumpir i kapulu, i posolit ih
2. nakon 15 minuta iscidit vodu i dodat ulje i papar
3. stavit na koru


-sve kore zarolate i oblikujete u oblik koji zelite (u krug, u "zmiju"...). pita od krumpira se pece oko 40 minuta, a pita od mesa i od sira oko 30 minuta- sve na 180C. ili dok ne uvati zlatnu boju.

juha od poriluka


500 g poriluka (bez zelenih listova)
1 veliki krumpir
1 velika mrkva
2 zlice maslinovog ulja
sol
papar

1. krupno izrezano povrce stavit u tecu sa maslinovim uljem i dinstat dok ne uhvati malo boje
2. prelit vodom, poparit, posolit
3. kuhat sa poklopcem na teci, dok se mrkva ne skuha
4. propasirat stapnim mikserom, dodat jos vode ako je juha previsa gusta

uz to mozete servirat i kiselo vrhnje i kockice popecenog hamburgera

subota, 7. veljače 2009.

kolac od sira i visanja (bez dna)


1 kg svjezeg sira
250 g secera
3 jaja
1 naranca
korica 1 limuna
2 kesice vanilja pudinga
100 g griza
1 mahuna vanilje
1 staklenka kompota od visanja

1. miksat jaja, unutrasnjost vanilje i secer dok se ne postane kremasto
2. dodat pudinge od vanilje, griz, koricu od limuna, sok od narance, koricu od narance i sve smiksat
3. dodat svjezi sir i dobro promjesat mikserom
4. dodat procjedene visnje i promisat kuhacom
5. ulit u manji kvadratasti kalup ili u oblik za tortu (namastit ili stavit pek papir)
6. pec na 200 1 sat
7. izvadit iz pecice i pustit da se skroz ohladi

sug od visanja
1 staklenka kompota od visanja
1/2 kesice pudinga od vanilje
3 zlice secera
1 kesica vanilin secera
1 dcl proseka

1. pomisat puding sa 2-3 zlice soka od visanja
2. zakuhat visnje, secer i prosek
3. maknit sa vatre i dodat puding
4. vratit na vatru, mjesat dok opet ne provrije
5. servirat uz kolac

srijeda, 4. veljače 2009.

njoki od krumpira






2 kg krumpira
150 g masla
3 jaja
brasno
sol
muskatni orascic


1. skuhat krumpir u kori
2. topli krumpir zgnjecit na radnu povrsinu
3. napravit udubinu, posolit, dodad malo muskatnog orascica, u udubinu stavit jaja i maslo
4. oko krumpira stavit dosta brasna

5. napravit tjesto, i dodavat brasna dok god je tjesto lipljivo
6. posilit na 8 djelova
7. od svakog djela rukama oblikovat "zmiju)
8. rezat na komade od 1.5 - 2 cm

9. od svakog komadica tjesta napravit kuglicu
10. svaku kuglicu uprit palcem o ribez

11. kuhat u kipucpj vodi (sa uljem i soli) i kad njoki isplivaju na povrsinu, stavit u tecicu

naravno da bi bili idelani uz pasticadu, ali kako nisam nasla pravi komad mesa za pasticadu danas, moram sutra u potragu. po receptu kojeg iman pasticada mise treba 3 dana namakat u kavasini i zacinima, tako da bi u ponediljak mogla napokon imat pasticadu sa njokima :)
njoki se daju super zamrznit, samo i poslagajte na pek papir (da se ne dodiruju) i kad se smrznu parcelirajte ih u kesice. a kome se neda previse tramakavat, taj moze preskocit korak 8., 9. i 10

pohani svinjski sniceli i sareno povrce




4 svinjska snicela
2 jaja
malo mlika
brasno
prezla
sol
papar

1. dobro istuc snicele sa batom za meso
2. posolit ih i popaprit sa obe strane
3. uvaljat u brasno, u jaja pa u prezlu
4. pecu dubokom ulju dok prezla ne pozlati
5. stavit na kuhinjski papir



sareno povrce

500 g bizi
1 mala kapula
2 krumpira (na kockice)
2 mrkve (na kockice)
1 mala konzerva pelati (na kockice)
2-3 zlice maslinovog ulja
sol
papar

1. na maslinovom ulju dinstat mrkvu i kapulu 5-6 minuta
2. dodat bize, pelate i krumpir + 2 dcl vode, sol i papar
3. kuhat dok mrkva ne omeksa (po potrebi dodat jos malo vode)

jecam sa blitvom i kobasicama


500 g blitve
1 mala kapula
250 g jecma
3 kobasice
1 zlica pesta
2 mrkve
sol
papar
1 zlica maslinovog ulja

1. na maslinovom ulju i zlici pesta dinstat kapulu i naribanu mrkvu
2. oprat i isickat blitvu
3. blitvu i jecam dodat u tecu
4. nalit vode (3 puta vise nego jecma), posolit i popaprit
5. pustit da kuha na srednjoj vatri, i nakon 20 minuta dodat isickane kobasice
6. po potrebi nalit jos vode
7. kad je jecam gotov, obavezno ostavit da odstoji 20 minuta

brzo i fino kiflice




svaki put kad radim kiflice radim ih po nekom drugom recepti- volim eksperimentirat. cula sam od par ljudi da su kiflice sa dukatovog kiselog vrhnja stvarno fine, i napravila sam ih. kad se ispeku savrseno su mekane! a ko ima mikrovalnu moze ih i za dorucak ugrijat (ako ostane koji komad za dorucak). jedini problem koji iman sa kiflcama je taj sta UVIK prepunim kiflice sa mermeladom, pa mi zna procurit mermelada... mozda jednog dana naucim, da je manje vise....

600 g brasna
1 prasak za pecivo
1 zlicica soli
100 ml ulja
200 g kiselog vrhnja
200 ml mlakog mljeka
1 kesica suhog kvasca
1 zlica secera

1. pomisat mlako mliko sa secerom i kvascem
2. brasno, sol, vrhnje i ulje pomisat, dodat mliko sa kvascem
3. napravit tjesto, i podjelit ga na 4 djelova
4. svaki komad tjesta razvaljat u krug i podjelit na 8 trokuta
5. na svaki trokutic stavit mermelade/ili nutele
6. preklopit krajeve i zarolat

7. pec na 180C dok kiflice ne zarumene

ponedjeljak, 2. veljače 2009.

Pozdrav od bolesne Sanje

Pokupila san konjuktivitis pa nemogu gledat u ekran. Fala bogu pa mogu kuvat, a bit će svaga lipoga njoke, pašticada, ... Čin ozdravin recepti i slke bit će na blogu.

p.s.
ovo moj muž piše kako mu ja diktiran
Related Posts with Thumbnails