petak, 23. listopada 2009.

cokoladno srce sa kruskama


1 velika kruska
75 g tamne cokolade sa 70% kakaoa
50 g masla (sobne temperature)
2 velika jaja
4 zlice brasna
3 -4 zlice secera
1 zlica praska za pecivo

1. secer, zumanjke i maslo dobro smiksat
2. dodat brasno, prask za pecivo i otopljenu tamnu cokoladu
3. od bjelanjaka napravit snjeg i dodat ga u gornju smjesu
4. sve dobro promisat, ulit u mali kalup i na vrh stavit kockice/fete kruske
5. pec na 180C oko 20 minuta


ja sam imala tamnu cokoladu ca kakoa komadicima. ti kakao komadici su inace tvrdi ali dok su se pekli omeksali su i imala sm osjcaj ka da u kolacu ima komadica ljesnjaka. tako da ako ko zeli moze nasickat ljesnjake i dodat u kolac. svidija mi se kalup (oblik srca) pa smo ja i roko odlucili tati napravit ovaj kolac. ukusan je i mislim da cemo provat i verziju sa mandarinama :)

torta od malina, cokolade i maskarponea


za biskvit:

3 velika jaja
3 zlice brasna
2 zlice ulja
3 zlice cukra

1. odvojit zumanjke i bjelanjke
2. od bjelanjaka napravit snjeg
3. smiksat zumanjke i secer, kad smjesa postane pjenasta dodat ulje pa brasno
4. u gornju masu dodat snjeg od bjelanjaka
5. stavit u kalup za torte pec na 180C oko 10-15 minuta

za kremu:

750 g maskarponea
500 ml slatkog vrhnja
100 g cokolade sa 70% kakao
100 g bjele cokolade
400 g smrznutih malina
secer u prahu
1 zelatina fix

1. od slatkog vrhnja napravit slag, dodat maskarpone i secera po zelji sve dobro ismisat
2. rastopit obe vrste cokolade i odvojit maline na 2 djela
3. kremu od vrhnja i maskarponea odvojit na 2 djela
4. u prvi dodat 200 g citavih malina i tamnu cokoladu
5. smjesu od malina i tamne cokolade stavit na biskvit
6. u drugi dio dodat bjelu cokolada, pasirane (stapnim mikserom) maline i gelatinu fix
7. svjetlu kremu stavit na tamnu kremu
8. ostavit u frizideru
9. prije serviranja izvadit 20 minuti iz frizidera
Related Posts with Thumbnails