četvrtak, 31. prosinca 2009.

muffins od kokosa sa kapicom od nutele i maskarponea



250 g brasna
70 g kokosa
2 zlicice praska za pecivo
1/2 zlicice sode bikarbone
2 jaja
100 g secera
80 ml ulja
200 ml milrama (ili kiselog vrhnja)
100 ml mlika

1. pomisajte sve suhe sastojke u jednu posudu
2. pomisajte sve mokre sastojke u drugu posudu
3. ulijte mokre sastojke u suve i pomisajte kucavom
4. u skrovadu za muffinse stavite kalupice i punite 3/4 kalupica
5. pecite na 190C oko 20 minuta (dok ne postanu zlatni)
6. ostavite da se ohlade

150 g maskarponea
150 g mutele
kokosa

1. stavite nutelu u mikrovalnu (ili u toplu vodu) da omeksa
2. pomisajte maskarpone sa nutelom
3. nozem namazite kremu na muffin
4. u zdjelicu stavite kokosa i umocite muffin u kokos

srijeda, 30. prosinca 2009.

juha od muskatne tikvice


1 muskatna tikvica
1 krumpir
1 kapula
1 mrkva
2 zlice ulja
sol
papar
bucinog ulja
milrama

1. na ulju (ne bucinom nego obicnom) dinstajte povrce isickano na vece kocke, posolite. poklopite poklopcom
2. nek se dinsta sve dok povrce ne pocme polako na mistima vatat boju
3. dodajte vode da pokrije povrce, popaprite
4. kuhajte dok se mrkva ne skuha
5. kad je mrkva gotova dolijte jos vode i propasirajte juhu (dodajite pomalo vode dok vam juha ne bude gustoce koja vam odgovara)
6. neka jos jedan put zavrije, posolite i popaprite po potrebi
7. servirajte uz zlicu milrama i par kapi bucinog ulja

ponedjeljak, 28. prosinca 2009.

tople bublkice i brza pasteta od tunjevine


za bublice:

500 g brasna
300 g mlakog mljeka
50 g svinjske masti
1 zlicica soli
1 zlicica secera
1 zlica soka od limuna
1 kesica kvasca

1. zgrijte mliko i mast da budu mlaki
2. pomisajte sve suhe sastojke a onda im dodajte mliko i mast
3. miksajte tjesto dok se ne sjedini a onda misite, misite i misite (ili upalite bogon dani mikser koji to za vas obavi :D )
4. tjesto stavite u PLASTICNU posudu a onda u pecicu koja je na otprilike 30-40 stupnjeva
5. kad se tjesto udvostruci (otprilike 30-35 minuta) izvadite ga, oblikujte bublice i stavite ih na masni papir
6. opet vratite u pecicu na 35-40 C oko 15 minuta, a onda dignite temperatutu na 220C i pecite dok bublice ne uhvate boje (oko 15 minuta)


pasteta od tunjevine

2 konzerve tunjevine (komadi
3 kesice majoneze
3-4 fileta incuna
3-4 kisela krastava

1. sve skupa stavite u foof procesor i smiksajte
2. servirajte uz tople bublice

francuska salata


nikad mi nije bilo jasno zasto se francuska salata zove bas francuska... mislim da je to neka nasa domaca izmisljotina, ali me zanima kako je doslo do toga. jel se neka kucanica isla pravit vazna pa svoju novokreiranu salatu nazvala francuska da zvuci finije... ko zna. ovako mi doma radimo francu od pamtivjeka, ne radimo je cesto maksimalno 2 puta godisnje, a onda uzivamo u njoj dok god je ima.

2 tvrdo kuhana jaja
5 velikih kiselih krastavaca
1 mala kiselo slatka jabuka
3 velika krumpira
3 velike mrkve
200 g bizi
3-4 kesice majoneze
malo vlasca, malo kopra ili malo petrusimula

1. mrkvu isickajte na kockice i stavite je kuhat zajedno sa bizima u malo posoljenoj vodi, kuhat dok mrkva ne omeksa
2. isickajte krumpir na kockice i kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omeksa
3. procidite skuhani krumpir, mrkvu i bize
4. isickajte jabuku i kisele krastavce na kockice, isickajte i jaja
5. sve skupa dobro promisajte, dodajte nasickano zacinsko bilje i majonezu
6. sve skupa dobro promisajte i ostavite u frizideru da se hladi

nedjelja, 27. prosinca 2009.

kolac bienenstich


ovaj kolac mi je super! dizano tjesto je ok, krema od vanilje fenomenalna a sloj bajama, secera i masla sta dode na vrh je fenomenalan. provala sam ga gadit prije par godina ali je ispala opca katastroga jer mjesavinu masla, secera i bajama nisam dobro rasirila po cilom tjestu i onda su nastale nekakve rupe. na netu sam nasla nekoliko recepata za ovaj kolac, a izabrala sam ovaj : recept mislim da bi se moglo jos malo poradit na kremi, mozda napravit pravu kremu od jaja a ne od pudinga. ako vas ikad put odvede u austriju ili njemacku obavezno provajte ovaj kolac!

za tjesto:

400 g brasna
30 g svjezeg kvasca
125 ml mlika
60 g secera
120 g mekog masla
2 jaja
mrvu soli

1. u mlako mliko dodajte zlicicu cukra i razmrvite kvasac
2. kad kvasac naraste pomisajte ga sa ostalim sastojcima
3. umisite glatko tjesto (dosta je meko, pa ne treba dugo misit)
4. ostavite tjesto da se udvostruci

premaz za tjesto:

100 g masla
150 g secera
1 zlice meda
3 zlice mlika
150 g listica od bajama

1. sve stavite u tecicu i pustite da se otopi
2. kad se otopi maknite sa vatre i ostavite da se dobro ohladi

3. razvaljajte tjesto i stavite ga u namascenu veliku skrovadu
4. tjesto izbodite pinjurom i namazite smjeson od masla i secera (ravnomjerno rasporedite)
5. pecite na 180C u zagrijanoj pecici 30-40 minuta
6. izvadite djesto i kad se ohladi prepolovite ga vodoravno


za kremu:

500 ml mlika
1 paketic pudinga od vanilje
40 g secera
5 listica zelatine
500 ml slatkog vrhnja

1. skuhajte pudin po uputama
2. namocite zelatinu u vodi, iscidite je i dodajte u vruci puding
3. kad se puding ohladi na sobnu temperaturu napravite od vrhnja slag
4. polako dodajte slag u puding i
5. donju polovicu tjesta namazite pudingon, stavite gornju polovicu tjesta sa mendulama na vrh

petak, 25. prosinca 2009.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!!!!!!!!

utorak, 15. prosinca 2009.

kinder milchschnitte


obozavam ovaj desert odkad znam za sebe. ka dite sam zivila u hamburgu i sicam se da kad god bi sa mamom isli u ducan da bi dobili i KMS. sicam se i plasticnih boca za mliko od litre ipo, koje su se ponule na nekom stroju.... bas su mi ta sjecanja lipa.
nisam jedina u nasoj maloj obitelji koja ih voli. roko ih obozava! na netu sam nasla hvaljen recept koji je jednostavan i fin! sad cu ga malo cesce radit, roku se isto svidija, a i muzu i baki i didi... nesta je za tren!

za biskvit:
5 jaja
5 zlica brasno
2 zlice kakaua
pola zlicice praska za pecivo
5 zlica secera (u seceru je bila mahuna vanilje)

za kremu:

250 ml slatkog vrhnja
2 zlice meda
1 instant zelatine (ili slagfixa)

1. stucite bjelanjke
2. pomisajte brasno, prasak za pecivo i kakao
3. istucite zumanjke sa secerom, i polako dodajte mix brasna i kakaoa
4. dodajte 3-4 zlice bjelanka u smjesu, pomisajte
5. a onda smjesu dodajte u bjelanjke
6. stavite na skrovadu (dugu, ali malo uzu) pek papir, stavite tjesto i pecite na 180C oko 10tak minuta
7. kad se ispece skinite pek papir i pustite da se ohladi, prepolovite na dva djela

8. stucite vrhnje (budite uporni, za 5-6 minuta ce od vrhnja nastat slag, sa pravim vrhnjem to ide malo sporije nego sa biljnim i instant vrhnjima)
9. dodajte 2 zlice meda., pomisajte
10. dodajte zelatinu i smiksajte
11. ostavite 10 minuti vani da se malo stisne a onda opet smiksajte
12. namazite jednu koru, a drugom preklopite.
UZIVAJTE!!!!!

četvrtak, 10. prosinca 2009.

keksi od mendula i vanilje


180 g mljevenih bajama
400 g brasan
250 g masla
180 g cukra
1 jaje
1 zutanjak
1 mahuna vanilje
100 g tamne cokolade
100 g listica bajama

1. pomisajte brasno, cukar i bajame, dodajte vanilju
2. jaje, zumanjak i maslo pomisate sa gornjim sastojcima
3. a sad se uvatite posla i misite i misite dok ne dobijete kompaktnu smjesu
4. nek odstane u frizideru uru vrimena
5. razvaljajte izmedu da pek papira, oblikujte u polumjesece ili pormicama
6. stavite pecna pek papir u zagrijanu pecicu na 190˙C dok ne pocmu vatat boju oko rubova
7. kad je tura gotova, stavite da se ladi na pijatu
8. rastopite cokoladu, dio keksa umocite u cokoladu pa stavite u bajame
9. stavite keksice na pek pair dok se cokolada ne stisne

juha od kokose i telece koljenice sa cancarelama

1/2 kokose
1.5 kg telece koljenice
1/2 korjena malog celera
1/2 vezice lista celera
korjenasti dio 1 brokule (ili kaula)
5-6 mrkvi
1 kapula
2 poriluka
1 paprika
2 lista kupusa
1 kolrabica
1/2 zlicica papar u zrnu
soli po potrebi

za cancarele
1 jaje
brasna
sol
zlicica ulja

1. svo povrce isickajte na vece komade
2. stavite u veliku tecu i na jakoj vatri misajte dok povrce ne uvati malo boje (2-3 minuta)
3. dodajte meso i vodu, sol i papar
4. nek se sve skupa kuha oko 2 ipo sata (dok se teletina ne pocme raspadat)
5. odlijte juhu u posebnu tecu, dodajte u juhu kolrabicu, mrkvu i mesu
6. napravite cancarele i zlicicom stavljate u juhu koja vrije
7. nek juha odstoji 5 minuta

srijeda, 2. prosinca 2009.

kiseli kupus sa buncekom




3 velike mrkve
1 velika kapula
500 g kiselog kupusa
500 g bunceka (bez kosti)
4-5 komada luka
2 zlice konserve
3 zlice ulja
3-4 dcl vode
soli
papara
3 lista lovora


1. naribat mrkvu, isickat luk i kapulu
2. stavit u tecu ulja, dodat nasickano povrca i dinstat dok mrkva malo ne omeksa
3. dodat kiseli kupus i lovor (ako je potrebno malo ga properite)
4. buncek izrizite na komade i dodajte u tecu
5. popaprite i dodajte konservu, prelijte vodom
6. nek se kuha na srednjoj vatri uru vrimena
7. posolite ako je potrebno (buncek je slan pa koji put uopce ne treba solit)
8. provajte komad bunceka, ako je skroz mekan spiza je gotova

manistra sa milramom, piletinom i bizima


500 g manistre
250 g bizi
400 g pilecih prsa
400 ml milrama
50 g parmezana (po mogucnosti ribanog, a ako nema moze i iz kesice)
5-6 listica bosiljka
50 g dimljenog sira
sol
papar
2-3 zlice maslinovog ulja
1/2 zlicice slatke crvene paprike


1. na maslinovom ulju stavite smrznute bize i pileca prsa isicena na kockice
2. kad se piletina skroz zabjeli (5 minuta) dodajte milram
3. nek se sve skupa kuha 10tak minuta
4. dodajte sve ostale sastojke, nek se kuva jos par minuta
5. skuvajte manistru
6. skuvanu manistru dodajte u umak, pomisajte
Related Posts with Thumbnails