petak, 7. svibnja 2010.

Guillain Barre sindrom - zasto me nije bilo...

ima skoro 2 ipo miseca da sam napisala zadnji post. za to sam imala dobar razlog- autoimunoloska bolest Guillain Barre. u travnju sam tri tjedna bila na neurologiji, u jednom trenutku mi je bilo tako lose da nisam sama mogla obavljat najosnovnije stvari- dignit se iz postelje, jest, ic na WC. psihicki sam izdrzala jedino zbog obitelji, moj muz koji mi je stalno bija podrska i koji se ta tri tjedna brinija za Roka, bez da je iti jedan put pomislija uvalit ga babi. rodbina i prijatelji mi nisu dali da padnem u depresiju, sta je sa takvom bolescu vrlo brzo dode.

nakon ciscnja krvi (plazmafereze) i dobivanja imunoglobulina bolest je zaustavljena. jedina terapija mi je fizikalna terapija, i mogu rec da sam nakon 2 ipo miseca fizikalne vratila 80% snage :) ide na bolje!!!!!

dobra vjest u svemu tome je da bolest nikako nije utjecala na bebu, krajem rujna se nasoj maloj obitelji pridruzuje Duje. Ja sa tri muska... uffff.. ili kako bi moj muzic reka- samo nas trojica protiv tebe :D

a ovih dana cu napisat i koji receptic!

četvrtak, 6. svibnja 2010.

rizot od sparoga



oko 150 g ociscenih sparoga
200 g rize
2 mlade kapulice
15 g parmezana
2 zlice masla
sol
papar

1. tvrdi dio sparoga stavite u 4 dcl vode i pustite da se kuha 15 minuta
2. kad se skuha, procidite i ostavite tekucinu
3. na 1 zlici masla zazutite kapulicu i mekidio sparoge, kad kapulica pocme vatat boju dodajte sol, papr i rizu
4. dinstajte sve skupa na suho 3-4 minute
5. dodajte tekucinu od sparoga (pazite da uvik morate dodat duplu kolicinu tekucine od rize)
6. neka se kuha bez poklopca dok se riza ne skuha (po potrebi dodat jos tekucine)
7. maknit sa vatre i dodat parmezan i maslo

fritata od sparoga


1 mac sparoga
4 mlada krumpira
2 kapulice
4 jaja
sol
papar
ulje

1. skuhajte krumpir sa korom
2. na ulju zazutite kapulicu i dodajte ociscene i nasickane sparoge
3. kad je krumpir skuvan ogulite ga, isicite na fete i dodajte sol i papar
4. pomisajte jaja, krumpir, sparoge i kapulicu u jednu zdjelu
5. sve skupa prelijte u nauljenu tavicu i pecite na srednjoj vatri sa poklopcem
6. nakon 7-8 minuta stavite na tavicu veliki pijat i iskrenite (gornji dio) na pijat
7. sad fritatu ponovo stavite u nauljenu tavicu sa neispecenim djelom dole
8. pec 5-6 minuta
Related Posts with Thumbnails