ponedjeljak, 21. veljače 2011.
svinjetina sa povrcem u woku
300 g svinjetine bez kosti
200 g bizi
1 veliki poriluk
250g gljiva
sol
soja umak
tabasco
2-3 zlice ulja
1. ulje dodat u zagrijani wok
2. meso izrizat na trakice
4. u tavu stavit poriluk (izrizan na krugove) i bize,
5. kuvat dok biz ne budu skoro skroz gotovi (oko 10tak minuta)
6. dodat gljive, svinjetinu, soja umak i tabasco
7. sve skupa dinstat jos 7-8 minuta
uz to servirat rizu
ako volite jaja, zbatite (zamutite) dva jaja i prelijte do preko smjese kad je gotova a onda jos malo pecite u tavi dok jaja ne budu gotova
Oznake:
meso
okruglice od puretine u sugu od poma
za okruglice:
500 g mljevene puretine
30 g naribanog parmezana
1 mala kapula
1 jaje
2 komada luka
1/2 zlicice dalmatinskih zacina
sol
tabasco
za sug:
1 male pelate
250 ml soka od poma
sol
1 zlicica cukra
3-4 zlicice maslinovog ulja
1 kapula
1. u sjeckalici isickajte kapulu i luk
2. pomisajte sve sastojke
3. navlazite ruke i oblikujte okruglice
4. na maslinovom ulju dinstajte kapulu na laganoj vatri
5. kad kapula pocme vatat boju, stavite cufte i pecite ih 3-4 minute
6. dodajte sitno sikckane (ili ispasirane) pelate, sug od pelati, secer i sol
7. kuhajte 15 minuta na najjacoj vatri bez poklopca
uz ovo servirajte rizu ili pire
Oznake:
piletina
nedjelja, 13. veljače 2011.
50% razeni no knead bread
210 g razenog brasna
210 g bilog brasna
1 1/4 zlicica soli
1/4 zlicica kvasca
370ml -400 ml mlake vode
postupak ka i kod osnovnog recepta. pece se oko 20 minuta. kruv je jako lipljiv pa ce vam trebat mrvu vise brasna kad ga budete oblikovali.
ovaj mi je za sada najbolji!
Oznake:
kruh i peciva
integralni no knead bread
princip je isti. kruh se dize minimalno 12 sati, pece se u poklopljenoj (vatrostalnoj) posudi na najvecoj temperaturi. inace sta je kruh tamniji to mu treba vise tekucine, u ovom slucaju 30-50ml vise. a trebat ce vam i malo vise brasna za oblikovat.
420 g integralnog brasna
370-400 ml mlake vode
1 1/4 zlicice soli
1/4 zlicica kvasca
postupak je ka i sa osnovnim recepton za no knead bread. pece se 20 minuta
Oznake:
kruh i peciva
srijeda, 2. veljače 2011.
no knead bread ilitiga kruv koji se ne misi
dosta sam puta citala o ovom kruvu, i vidila da ga je puno ljudi provalo- ali do sad ga nikad nisam radila. ma di mi je bila pamet!!! prejednostavno i prefino. treban li rec da sam ga u dva ana radila 3 puta, a veceras sam napravila i verziju sa purom irazenim brasnom. sve sam popratila i slikaka da bude lakse za razumit :) najbolje je napravit tisto navecer i onda tokom dana pec. akoliko sam citala bit ovog kruha je da se pece u dobro zagrijanoj pecici u posudi sa poklopcem. ja sam jucer samo zbog toga kupila vatrostalnu posudu sa poklopcem (vatrostalna).
420g brašna
350 ml mlake vode
1/4 zlicice suhog kvasca
1 i 1/4 zlicice soli
1. stavit sve sastojke u posudu koja ima poklopac, pomisat kuhacom i poklopit
2. pustit da se dize bar 12 sati
3. na dobro pobrasnjenu povrsinu stavit tisto i odvojit na dva djela
4. rukom napravit krug i sklopit ga na 4 djela
5. na krpu stavit brasno i kruh
6. pustit da se dize zamotan u krpi uru vrimena
7. ugrijat pecicu na 250C, i u pecici treba bit posuda u jojoj ce se pec kruh
8. stavit kruh u vrucu posudu i pec oko 10 minuta
izvadit iz posude i pokusat nr poznjopat sve prije nego se ohladi :)
ja gore navedenu kolicinu podjelim u dva djela.tako da je potrebno pec samo 10 minuta. ako pecete od cile kolicine pecite oko 20-25 minuta. razeni, kukuruzni ili integralni treba duze pec.
Oznake:
kruh i peciva
utorak, 1. veljače 2011.
manistra sa brokulijem i hamburgerom
1 mali brokoli
100 g hamburgera na kockice
1 srednja kapula
2-3 komada luka
1 zlica masla
1 slatko vrhnje
20 g parmezana
sol
papar
1,5 dcl vode
1 zlicica gustina
manistra po zelji
1. na ulju dinstat kapulu i luk dok ne postane staklenasto
2. isickat brokoli i dodat u tecu, dodat vrhnje, sol, papar i vodu
3. kuhat na srednjoj vatri, sa poklopcem
4. kad se brokoli skuha dodat parmezan i zlicicu gustina
5. hamburger izrizat na kockice i poprzit par minuta u tavici
6. pomisat hamburger sa ostatkom suga
7. skuvat manistru po zelji i zalit sugom
uslast!
Oznake:
manistra
Pretplati se na:
Postovi (Atom)